Reilu-teko lannotesäkkikeräys


LANNOITESÄKKI KERÄYS  2021

Kiitos vuonna 2020 säkkejä tuoneille. Yhdistys sai niillä 254€ lasten ja nuorten harrastustoimintaan Akaassa.

Joudumme kuitenkin huomauttamaan, ettei keräykseen saa tuoda sinne kuulumattomia säkkejä. Akaan 4H-yhdistys joutuu tilaamaan niille kuljetuksen  jäteasemalle ja korvaamaan jätemaksut päälle.

Toimintaohjeet

4H-lannoitesäkkikeräys Helmitalontien varressa Kylmäkoskella (paikka merkattu)

Tuo lannoitesäkit pakattuina keräyspaikalle 20.5.-10.7.2020. ILMOITA  akaa@4h.fi tai tekstiviestillä  0405451354 nimesi, tuontipäivä ja säkkien kappalemäärät.

 

Säkkien lajittelu ja pakkaus

Mitkä säkit keräykseen?

  • Yaran lannoitteiden suur- ja piensäkit (40 kg ja 25 kg), lannoitelavojen suojahuput sekä seuraavat muiden valmistajien lannoitesäkit: Lantmännen Agron luomulannoitesäkit ja A-Rehun lannoitesäkit.
  • Siemensuursäkit: Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen ja Tilasiemen
  • Rehusuur- ja piensäkit: Hankkija, A-Rehu ja Lantmännen Agro

Keräykseen eivät kelpaa: paperisäkit, muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit.

Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda. Mahdollinen keräykseen kelpaamaton muovi, vieraat säkit ja muu jäte tulee huolellisesti poistaa lajittelun ja pakkauksen yhteydessä, jotta voimme jatkossakin taata keräämämme kierrätysraaka-aineen korkean laadun.
Yaran suursäkkien tunnistaminen:
Ulkosäkki on pohjaväriltään aina valkoinen ja sivulle tai etikettiin on painettu teksti ”Yara”, ”Kemira GrowHow”, ”Kemira Agro” tai ”Kemira”.
Kerättäessä ja pakattaessa kannattaa piensäkit lavahuppuineen pitää erillään suursäkeistä, koska viimeistään varastopisteessä ne on pakattuina lajiteltava omiin kasoihinsa.

Lannoitesäkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms. vaan ne kelpaavat keräykseen sellaisenaan. Sen sijaan mitään vieraita esineitä, kiviä yms. tai muuta muovia ei saa olla joukossa. Pakkausvaiheessa on säkit silmävaraisesti tarkastettava ja asiaan kuulumaton materiaali on poistettava. Jos säkkeihin on jäänyt runsaasti lannoitetta on ne tyhjennettävä.

 

Työsuojelu

Säkkejä käsiteltäessä on käytettävä työvaatteita suojalaseja ja suojakäsineitä (tilataan 4H-kaupasta), on hyvä käyttää myös pölyltä suojaavaa hengityksensuojainta ja saappaita. Säkkien käsittelyn päätyttyä tulee kädet ja kasvot pestä vedellä ja saippualla.

 

40 kg ja 25 kg säkkien lajittelu ja pakkaus

40 kg:n säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti:

1. 49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin.

2. Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa.

3. Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan.
Vihje: Säkit on helpompi pussittaa jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin.

 

Lavahuppujen pakkaus

Kolmesta kuuteen (3 – 6) lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa.

 

Suursäkkien pakkaus

1. Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan.

2. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa)

3. Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä.

Vaihtoehtoisesti voi suursäkit paalata maatalouden pyöröpaalaimella.

 

Näin lannoitesäkit käytetään uudelleen

4H-yhdistysten keräämät  40 kg ja 25 kg lsäkit ja lavahuput kuljetetaan rekalla likaisen muovin käsittelylaitokselle. Käsittelylaitoksella säkit jauhetaan silpuksi ja pestään vedellä.

Pesun jälkeen muovisilppu kuivataan ja se sulatetaan pieniksi muovirakeiksi eli granulaatiksi. Valmis muovigranulaatti kelpaa muoviteollisuuden raaka-aineeksi

Tällaista muovin kierrätystä kutsutaan suljetuksi kierroksi. Siinä jätteeksi muodostunut aine palaa alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

Kiitos osallistumisestasi ympäristötalkoisiin!